Wat doe ik
In ons dagelijks leven communiceren we heel vaak en snel. Denk maar eens aan simpele dingen als een brood bestellen bij de bakker, presentaties geven op je werk, of een kind dat om een beker ranja vraagt. Als logopedist kan ik helpen op alle gebieden die je tijdens het dagelijks communiceren tegenkomt. Behandeling kan uitkomst bieden op het gebied van:
– Pre verbale logopedie
Sinds 2014 werk ik als gecertificeerd pre verbaal logopedist. Als pre verbaal logopedist werk ik met baby’s en jonge kinderen die moeite hebben met eten en drinken. Als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen kan pre verbale logopedie gegeven worden. Ik kom dan vaak bij u thuis zodat de eet- en drinksituatie voor het kind zo ontspannen en normaal mogelijk blijft. Ik ga met u als ouder samen op zoek naar een passende oplossing voor het probleem.
– Spraak
Hieronder valt bijvoorbeeld articulatie, stotteren en andere problemen die vloeiende spraak belemmeren. Ik behandel ook kinderen met een schisis die daardoor moeilijk verstaanbaar zijn en moeite hebben met andere orale functies.
– Taal
Taal heeft twee kanten, begrijpen en uiten. Deze beide kanten behandel ik als logopedist. Heeft uw kind een (te) kleine woordenschat, moeite met zinsbouw, of het vertellen van een verhaal? Logopedie kan uitkomst bieden. Een taalstoornis kan tevens voorkomen bij mensen met hersenletsel.
– Stem
Je stem geeft je identiteit. Je gebruikt je stem dagelijks om je gedachten, ideeën en emoties te kunnen uiten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand zijn of haar stem niet optimaal kan gebruiken. Denk aan heesheid, schorheid of pijn bij het spreken.
– Gehoor
Het gehoor speelt ook een grote rol in onze dagelijkse communicatie. Wanneer je niet goed hoort, kun je niet verstaan wat een ander zegt of hoe een ander dat zegt. De rol van het gehoor moet dus niet onderschat worden bij spraak en taal problemen.
– Slikken
Denk hierbij bijvoorbeeld aan volwassene waarbij door hersenletsel het slikken niet meer op een veilige manier kan verlopen, of mensen die pijn hebben bij slikken en kinderen die zichzelf een afwijkende manier van slikken hebben aangeleerd.
Vaak hebben we niet eens in de gaten dat we deze aspecten van taal en communicatie gebruiken en vinden we ze vanzelfsprekend. Maar wat nu als blijkt dat er in een van deze gebieden een probleem zit? Als logopedist, onderzoek, behandel, begeleid en geef ik advies op de verschillende bovengenoemde aspecten. Bij wie deze problemen voorkomen kunt u lezen onder het kopje; ‘voor wie doe ik dat’.